BILLY THE KID

Billy the Kid var en av de mest mytomspunna laglösa i det vilda västerns historia. Han föddes som Henry McCarty men tog senare namnet William H. Bonney, men blev mest känd under sitt smeknamn "Billy the Kid".

Billy var känd för sitt snabba temperament och hans förmåga att skjuta snabbt och träffsäkert. Han var en av de mest eftersökta personerna i New Mexico på 1800-talet och efter att ha blivit fångad av sheriffen Pat Garrett, dömdes han till döden genom hängning för mordet på två sheriff adjutanter.

Men Billy hade andra planer. När han satt i sin cell i Lincoln County Courthouse i april 1881, lyckades han få tag i en kniv och dödade sin vakthållare. Han lyckade rymma tillsammans med en annan fånge vid namn Joe Clark. Billy och Joe tog sedan en fånge som gisslan och hotade att döda honom om de inte fick hästar och vapen. De lyckades sedan fly från staden.

Pat Garrett och hans män jagade sedan Billy och hans gäng och efter en intensiv jakt lyckades de till slut hitta Billy och döda honom i juli 1881.

Denna spektakulära rymning från fängelset och Billys efterföljande jakt och död är en av de mest välkända historierna från det vilda västerns era och har inspirerat många böcker, filmer, TV-program och nu ett Escape Room i Östhammar.